Blog in het kort:
- Het gebruik van AI-tools wordt steeds belangrijker. Klanten zullen steeds vaker van mij als schrijver verwachten dat ik AI gebruik om tijd te besparen, kosten te verlagen en de kwaliteit van het werk te verbeteren.
- Ik merk dat veel professionals terughoudend zijn om met AI te werken. Dit kan komen door onbekendheid, angst voor controleverlies en twijfels over authenticiteit. Deze drempels zorgen ervoor dat AI in Nederland minder snel wordt omarmd dan elders in Europa.
- Om drempels te overwinnen, raad ik aan om een nieuwsgierige houding aan te nemen, laagdrempelige tools te proberen en te leren door samenwerking of trainingen. AI is een hulpmiddel en sparringpartner, geen vervanging van je eigen authenticiteit.
- Zelf heb ik geleerd dat het ontdekken van AI een proces is dat tijd en oefening vraagt. Door te experimenteren met tools zoals ChatGPT, Canva en Notion.ai en te blijven lezen en leren over AI, ontdek ik steeds beter hoe ik het op een waardevolle manier kan inzetten in mijn werk.
'Ik wil er nog niks van weten'
Een collega-schrijver reageerde op Instagram op mijn blog ‘6 taken waar AI mij als schrijver bij helpt’ met: ‘Ik wil er nog niks van weten.’ Het was een eerlijke reactie waar ik om kon grinniken - laat ze vooral haar eigen koers volgen. Zelf gebruik ik AI-tools inmiddels structureel, wat grote invloed heeft op mijn schrijfwerk, trainingen en bedrijfsvoering. Zo ontwikkelde ik onlangs mijn eigen GPT, de Triple B Schrijfstarter. Ik wil echter voorkomen dat ik een AI-evangelist word die niet meer kan waarderen hoe je zonder AI ook nog je werk kunt doen. (Deze twee alinea schreef ik bijvoorbeeld zonder AI als assistent ;)
‘Werk jij ook met AI?’
Desondanks kun je in de creatieve sector eigenlijk niet meer om AI heen en zou je dat niet meer moeten willen, vind ik persoonlijk. De schaal en snelheid van AI-innovaties hebben nu al een flinke impact, waardoor het voor professionals noodzakelijk wordt om zich aan te passen. Zo had ik een tijdje geleden een kennismakingsgesprek met een potentiële klant, waarbij een van de eerste vragen was: ‘Werk jij ook met AI?’
Het is steeds waarschijnlijker dat klanten van mij als schrijver verwachten dat ik AI inzet omdat dit tijd bespaart, kosten verlaagt en de kwaliteit van mijn werk verbetert.
Drempelvrees: 3 drempels
Uit een interessante peiling van het bureau &samhoud blijkt dat op dit moment 42 procent van de Nederlandse hoogopgeleide professionals (af en toe) AI inzet voor hun werk. Het Europese gemiddelde ligt op 75 procent. Een belangrijke reden voor deze achterstand is drempelvrees.
Dat herken ik om mij heen. Ik herinner me zelf hoe ik opzag tegen het ‘ingewikkelde gedoe’ en de zoektocht naar wegwijs worden in de wirwar van zoveel AI-tools. Deze drempels kunnen je ervan weerhouden AI in te zetten:
- Onbekendheid met AI: waar moet ik beginnen?
- Angst voor fouten of controleverlies: wat als het misgaat?
- Twijfels over authenticiteit: blijf ik wel mezelf?
3 adviezen om drempelvrees te tackelen
Over de derde drempel schreef ik medio december een blog, gericht op het schrijven van teksten. Houd bij de inzet van AI altijd zelf de regie, is onder andere een tip. Het is je sparringpartner en assistent, niet je eindbaas.
Welke adviezen heb ik nog meer om AI-drempelvrees te tackelen?
1. Omarm een nieuwsgierige houding
Wees niet bang om te experimenteren. Zie het als een ontdekkingsreis en accepteer dat het leren werken met AI tijd en oefening vraagt.
Eigen ervaring: Inmiddels heb ik een eigen GPT ontwikkeld, groeit het aantal klanten dat ik adviseer over de inzet van AI (op creatief vlak) en gebruik ik dagelijks tools zoals ChatGPT en Notion.ai. Toch bevind ik me nog steeds in de experimenteerfase en leer ik constant over de mogelijkheden, beperkingen en de balans tussen AI als hulpmiddel en mijn eigen unieke, menselijke inzet.
2. Begin met laagdrempelige tools
Gebruik eenvoudige en toegankelijke AI-tools zoals ChatGPT, Canva of Amberscript. Focus op taken die je direct kunnen helpen, zoals tekstredactie, brainstorms, analyses automatiseren of een uitnodiging maken voor een feestje.
Eigen ervaring: Het online ontwerpprogramma Canva gebruikte ik al een paar jaar met een betaald abonnement, op den duur kreeg ik binnen dat programma AI-tools aangeboden. In mijn vrije uurtjes experimenteerde ik daarmee. In de nazomer van 2023 maakte ik, op aandringen van mijn echtgenoot een ChatGPT-account aan. Zoals je voorzichtig voetje voor voetje koud water inloopt, begon ik langzaamaan ChatGPT uit te proberen door af en toe een prompt te gebruiken. Het boek 'The Art of AI' dat ik tijdens de zomervakantie van 2023 las, had me er toen al van overtuigd dat ik als creatief ondernemer niet om AI heen kon.
3. Lees over AI, volg trainingen en brainstorm samen
Werk samen met collega’s of volg een training of (gratis) webinar om de mogelijkheden van AI beter te begrijpen. Samen leren verlaagt de drempel en maakt het proces leuker. Organiseer een brainstormsessie waarin je samen AI-tools test en ervaringen deelt. Dit vergroot niet alleen je kennis, maar ook je vertrouwen om AI op een zinvolle manier in te zetten.
Eigen ervaring: Ik lees graag artikelen en boeken over AI. Naast 'The Art of AI' liggen ook ‘Handboek AI Strategie’ en ‘Slimmer werken met AI’ op mijn boekenstapel. Daarnaast volg ik af en toe online (betaalbare) trainingen, onder meer over ChatGPT (er is veel aanbod, dit is mijn tip) en Notion.ai, waarmee ik kennis en vaardigheden opdoe. Ook praat ik graag met echtgenoot Mark en anderen over AI en wisselen we tips en artikelen uit. Oftewel: zo simpel en leuk kan het zijn.
Welke drempels ervaar jij?
Ik ben benieuwd of jij zelf drempels ervaart om AI (vaker) te gebruiken. Interessant als je ze aan mij door wil geven. Ik help jou en je team graag om deze drempels te tackelen. Ga doorvoor naar de trainingspagina op mijn website.